Roblox, Instagram’dan sadece birkaç gün sonra Türkiye’de yasaklandı


Yazının Tarihi: 08 Ağustos 2024 Yazar: Niamh Ancell, Gazeteci


Shutterstock/Alex Photo Stock’un görseli

Türkiye, platformda uygunsuz cinsel içerik yayıldığı yönündeki raporlar nedeniyle çocuklara yönelik video oyunu Roblox’u yasakladı. Bu kısıtlama, ülkenin 2 Ağustos 2024’te Instagram’ı yasaklamasının hemen ardından geldi.

İletişim Başkanlığı yetkilisi, Roblox’un Türkiye’de yasaklanma kararının, çocuk istismarı olarak algılanan uygunsuz içerik nedeniyle alındığını söyledi.

Yerel medyada yer alan haberlere göre , Roblox’un çocuk istismarının yanı sıra pedofiliyi teşvik eden sanal toplantılara da ev sahipliği yaptığı iddia edildi.

Oyunun para birimi olan Robux, botlar tarafından dağıtılıyor ve çocukları uygunsuz aktivitelere katılmaya teşvik ediyordu.

Ülke, platformdaki zararlı içeriklerin izlenmesi ve düzenlenmesinde yaşanan zorlukları fark edince sonunda Roblox’u yasaklamaya karar verdi.

Roblox kısıtlaması hakkında çok fazla bilgi verilmese de Türkiye’nin popüler platformları yasaklaması alışılmadık bir durum değil.

Ülkede Instagram yakın zamanda yasaklandı ve kısıtlamalar, 31 Temmuz 2024’te İsmail Haniye’nin öldürülmesinin hemen ardından 2 Ağustos 2024’te başlatıldı. İsmail Haniye, Filistinli militan grup Hamas’ın önemli bir yetkilisiydi.

Çeşitli medya kuruluşlarına göre, Instagram’ın Haniye’nin ölümü nedeniyle başsağlığı dileklerini ileten paylaşımları sansürlediği iddia edildi.

ABC News’in haberine göre, 8 Ağustos 2024 itibarıyla yasak hala güçlü bir şekilde devam ediyordu ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi yetkililer, Instagram’ın sansürünü “dijital faşizm” olarak adlandırıyordu.

Erdoğan bir insan hakları etkinliğinde, “Filistinli şehitlerin fotoğraflarına bile tahammül edemiyorlar ve hemen yasaklıyorlar,” dedi. “Özgürlük kisvesi altında dijital bir faşizmle karşı karşıyayız.”

Türkiye’nin bu sansüre yanıt olarak Meta’nın sosyal medya platformunu yasakladığı iddia edildi. Ancak ülke yasağın neden uygulandığını açıkça belirtmedi .Yasağın ardından ülkedeki VPN sorunlarına ilişkin raporlar bir grubu soruşturmaya çağırdı. İfade Özgürlüğü Derneği (IFOD), Türkiye’de engellendiği iddia edilen 27 VPN sağlayıcısının bir listesini hazırladı.

Bunlar arasında Nord VPN, Surfshark ve Express VPN gibi tanınmış markalar yer alıyor.



Open chat
Merhaba 👋
Sana nasıl yardımcı olabilirim?